fbpx

Hibah vs Farid

Hukum faraid adalah WAJIB.Dengan hibah, pampasan kematian tidak perlu melalui sistem faraid. Berikut ialah cara pengagihan mengikut sistem faraid bagi individu muslim.

Anda wajib Tahu 60 Billion ++ harta orang mati dibekukan. dan apabila berlaku kematian. Semuanya dibekukan & tidak boleh di pindah milik!!

Antaranya usaha penat lelah anda selama ini yang anda ingin beri kepada tersayang spt:

 1. Akaun Bank Anda
 2. Tabung Haji
 3. Rumah
 4. Kereta
 5. Simpanan
 6. KWSP
 7. Hartanah
 8. Kenderaan samada Kereta/Motor
 9. ASB/ASN atau saham-saham
 10. Kad Kredit Anda
 11. dan Lain-lain

dan yang pastinya semua diataqs bukan hak mutlak pasangan, ia tertakluk kepada pembahagian harta pusaka(Isteri 1/8 sahaja!)

Baca Selanjutnya mengenai pembahagian harta pusaka mengikut faraid

Dengan hibah takaful anda boleh jadikan sebagai hadiah pemberian sejumlah wang pampasan kepada seseorang setelah kita meninggal dunia tanpa melalui kiraan faraid dan harta pusaka.

Hutang anda siapa yang akan selesaikan? Hibah takaful anda boleh menyelesaikan hutang yang ditinggalkan

Bila anda meninggalkan anak isteri tanpa diduga anda boleh tinggalkan asset tunai yang tinggi untuk yang tersayang tanpa menggunakan simpanan yang sedia ada.

debt, loan, credit

Pembahagian hibah takaful juga anda boleh buat pembahagian mengikut hasrat anda

Anda bijak sekiranya anda dapatkan paling kurang 1 pelan hibah takaful untuk anda dan satu untuk isteri anda dan ia tidak memelukan kos guaman dan mahkamah.

Ia boleh mengelakkan perebutan harta dan ia tidak boleh dituntut oleh waris yang lain

Free Quotation

Memohon Sebutharga

Isi borang online mengikut keperluan perlindungan permohonan takaful yang anda perlukan dan hantarkan permohonan. Kami akan membantu anda dalam menyediakan sebut harga dan menguruskan permohonan anda secara Percuma.

Fulltime agent berpengalaman di dalam industri Takaful hampir Tahun ke-3. Mempunyai Degree dalam Kejuruteraan Mekanikal. Sedia membantu rakyat Malaysia menyediakan perlindungan Takaful. Satu Keluarga Satu Perlindungan.

ISLAH BAKRI

PRUDENTIAL TAKAFUL ADVISOR

klik butang Like & Share dibawah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *