fbpx

Lihat situasi ini.

Fathah (bukan nama sebenar) dan Faruza (bukan nama sebenar) ialah suami isteri.

Fathah melanggan takaful dengan coverage RM500,000 dan meletakkan nama isterinya sebagai penerima hibah takaful 100%.

Di berpesan kepada isterinya; “Kalau abang meninggal kelak, tolong bayarkan hutang-hutang Abang”.

Sebagai isteri yang taat, Faruza mengangguk.

Langit tidak selalunya cerah. Tapi mujurlah payung sempat disediakan sebelum hujan turun.

Selepas beberapa tahun, Fathah meninggal dunia dan selepas beberapa bulan Faruza menerima pampasan daripada polisi arwah suaminya berjumlah RM500,00 menerusi kaedah hibah. Jadi pampasan takaful tersebut adalah 100% miliknya kini.

Sementara itu, selain isteri, arwah Fathah turut meninggalkan beberapa orang waris lain iaitu; ibu, ayah, adik-adik dan 3 anak perempuan.

Aset yang ditinggalkan arwah ialah 2 buah rumah, 2 buah kereta, dan wang simpanan RM100,000. Nilai rumah-rumah dan kereta ialah RM1,000,000.

Kesemua rumah dan kereta masih mempunyai baki hutang sebanyak RM500,000, dan tiada sebarang cagaran takaful seperti MRTT.

Soalan: Jika anda berada di posisi Faruza, adakah anda akan membayar hutang Fathah menggunakan wang hibah takaful tadi, yang selepas itu harta-harta tersebut perlu dikongsi sesama ahli waris lain?

Nota: Hak faraid isteri ke atas harta arwah suami ialah 1/8 atau 12.5%.

Jawapan dan solusi SILA KLIK BUTANG DIBAWAH : 

Free Quotation

Memohon Sebutharga

Isi borang online mengikut keperluan perlindungan permohonan takaful yang anda perlukan dan hantarkan permohonan. Kami akan membantu anda dalam menyediakan sebut harga dan menguruskan permohonan anda secara Percuma.

Fulltime agent berpengalaman di dalam industri Takaful hampir Tahun ke-3. Mempunyai Degree dalam Kejuruteraan Mekanikal. Sedia membantu rakyat Malaysia menyediakan perlindungan Takaful. Satu Keluarga Satu Perlindungan.

ISLAH BAKRI

PRUDENTIAL TAKAFUL ADVISOR

klik butang Like & Share dibawah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *