fbpx

Kisah seorang Ah Soe

𝐀𝐍𝐓𝐀𝐑𝐀 𝐓𝐀𝐊 𝐌𝐀𝐌𝐏𝐔 𝐀𝐓𝐀𝐔 𝐌𝐄𝐌𝐀𝐍𝐆 𝐓𝐀𝐊 𝐌𝐀𝐇𝐔

Ramai juga yang kami jumpa dan terangkan perihal perancangan kewangan, khususnya bila bab perlindungan kewangan, antara jawapan favourite yg diterima adalah..

.
“Aku tahu benda ni mmg penting, tapi buat masa ni, aku tak mampu lagi….”
.
Saudara saudari sekalian…
.
Tahu ianya penting, tapi tak sanggup utk commit and tukar kepada tindakan…ia tetap jadi tak penting.
.
Sumber yg kita ada akan mengalir mengikut keutamaan kita. Tenaga, masa, tindakan, feeling, and duit kita akan mengalir mengikut apa yg kita fikirkan dan rasakan lebih utama utk kita.
.
Sila tgk gambar yg saya share ni.
.
.
Makcik a.k.a Ah Soe ni mmg dah well known kat Prudential Klang Branch. Sebab apa? Sebab Ah Soe ni akan dtg ke Klang Branch setiap bulan…kayuh basikal dia and parking kat Valet Parking depan office prudential klang branch…amik Q number and buat bayaran bulanan caruman insurance dia. Ada banyak kali dia buat bayaran pakai duit syiling…and ada jugak saya pernah dengar cerita, Ah Soe pernah kumpul tin2 aluminium..dan jual di tempat recycle and kumpul duit utk bayar caruman insurance dia…and cuba lihat dgn mata hati….dia boleh gunakan sumber2 yg orang mungkin anggap tak berharga…tapi dia nampak value kat situ dan dia gunakan…
.
.
So, saya nak tanya saudara dan saudari sekalian….kita mungkin tak sanggup utk buat mcm tu…sebab takde standard…so, bukan masalah kita ada duit atau takde duit….ia lebih kepada kita sanggup untuk sediakan duit utk financial protection kita atau tidak…
.
.
So, saya faham, astro full pakej lebih utama dari duit caruman hibah takaful utk keluarga yg ditinggalkan sebab….astro akan tanggung belanja keluarga bila ketua keluarga meninggal dunia…so, pleasee jangan, STOP subscribe Astro sekarang…
.

.
Saya juga faham, untuk sesetengah orang rokok lebih utama dari duit caruman hibah takaful, sebab syarikat rokok akan tanggung belanja keluarga selepas ketiadaan ketua keluarga…so, teruskan lebur duit kat rokok dan jgn letakkan keutamaan pd perancangan kewangan…
.

.
Saya juga faham, hobby yg “extreme” lebih utama dari caruman hibah takaful utk keluarga yg ditinggalkan…
.

.
Saya juga faham, spend duit utk Nice To Have (leisure) dgn tidak terkawal lebih utama dari sediakan sebahagian income kita utk hibah takaful utk keluarga anda…
.

.
Saya juga faham, spend duit utk Must Have dgn tidak terkawal, contoh..beli kereta sebab nak jaga standard lebih utama dari beli kereta utk kemudahan dan keperluan logistic kita dan keluarga, akibatnya income tak cukup utk sediakan financial protection utk diri dan keluarga..
.

.
Saya juga faham….takpe…kami mmg faham..

.

.
Dan anda juga mungkin akan faham satu hari nanti….

dan apa yg lebih penting yang saya nak anda faham adalah…..kami tak akan berhenti utk berikan maklumat, awareness dan commitment utk pastikan setiap keluarga khususnya bumiputera muslim utk dptkan ilmu mengenai perancangan kewangan…

Sekian….

 

Yang faham….

 

Credit to Aziz Riadi

 

Borang Memohon Sebutharga (Quotation) Percuma

Fulltime agent berpengalaman di dalam industri Takaful hampir Tahun ke-3. Mempunyai Degree dalam Kejuruteraan Mekanikal. Sedia membantu rakyat Malaysia menyediakan perlindungan Takaful. Satu Keluarga Satu Perlindungan.

ISLAH BAKRI

PRUDENTIAL TAKAFUL ADVISOR

klik butang Like & Share dibawah